‘Subsidie voor gebruik circulaire bouwelementen’

  Re-Buildit krijgt vermelding in Nationale Milieu Database

image
  Zowel de Re-Buildit Steelframe Concrete Floor als de Re-Buildit Eco wandelementen zijn in de Nationale Milieu Database (NMD) opgenomen. De levenscyclusanalyse (LCA) laat zien dat de wanden en vloeren zelfs 50 procent beter scoren dan houtskeletbouw. De vermelding in de NMD zorgt ervoor dat bouwen met deze vloeren financieel aantrekkelijk is omdat ze voor een milieu investeringsaftrek in aanmerking komen. “Dat betekent dat ontwikkelaars en bouwbedrijven met onze producten tussen de 45 en 75 procent investeringsaftrek kunnen krijgen,” aldus Johan Douwes, directielid van Re-Buildit. Zijn collega Marc Angevare ziet de vermelding vooral als nieuwe stap in de ontwikkeling van de baanbrekende producten.

 

Re-Buildit maakt modulaire vloeren en wanddelen in iedere gewenste configuratie op basis van een staalconstructie met een bijzondere mortel. De vloeren en wanden zijn licht van gewicht, maar voelen aan en zijn even sterk als beton. Daarnaast zijn de wanden vlak en naadloos en de vloeren die achteraf benaderbaar zijn om eventueel leidingen te wijzigen, zijn eindeloos herbruikbaar en of recyclebaar. Ook is de bouwtijd met deze elementen veel korter dan bij traditionele bouw. De bouwtijd van woningen wordt dus sterk verminderd. “Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het woningtekort,” aldus Angevare.

Financieel aantrekkelijk

Nu de vermelding in het NMD een feit is, is het ontwikkelen en bouwen met de Re-Buildit Steelframe Concrete Floor en de Re-Buildit Eco wandelementen ook nog eens financieel aantrekkelijk. Het betekent immers dat men voor het gebruik van de twee producten een beroep kan doen op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving, oftewel de Vamil-regeling. De komende jaren is voor beide subsidieregelingen respectievelijk 192 miljoen en 25 miljoen beschikbaar. “Dat betekent dat ontwikkelaars en bouwbedrijven met onze producten tussen de 45 en 75 procent investeringsaftrek kunnen krijgen.”

Internationale database

Behalve de vermelding in de NMD zijn de wanden en vloeren ook Europees goedgekeurd en wordt het in een internationale datebase opgenomen. Voor Re-Buildit is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van het product. Al jaren richt het bedrijf zich op de ontwikkeling van de prefab vloeren en wanden. De vloeren waarin alle leidingen in de fabriek al een plek krijgen kunnen 26 meter kolomloos overspannen. De wanden met een hoge isolatiewaarde kunnen plug en play worden geplaatst en direct van behang of tegels worden voorzien. “De wanden zijn zelfs zo sterk dat je er een closetpot aan kunt ophangen”, aldus Douwes.

Fabriek

Inmiddels zijn al talloze projecten met de circulaire bouwelementen gerealiseerd. De verwachting is dat, nu de LCA-berekening laat zien dat de twee producten zelfs beter scoort dan houtskeletbouw, de productie een vlucht gaat nemen. Re-Buildit is niet voor niets bezig met de ontwikkeling van een fabriek voor de productie van circulaire bouwelementen. De productieruimte van 18.000 vierkante meter komt op het bedrijventerrein De Tweeling in Emmen. De verwachting is dat het bedrijf daar op jaarbasis 675.000 vierkante meter aan vloer- en wanddelen gaat produceren. Deze fabriek is niet alleen een impuls voor circulair bouwen maar ook voor de werkgelegenheid in de regio. Zo creëert Re-Buildit bij de start 100 arbeidsplaatsen (en op termijn ruim 250).