‘Meer fabrieken nodig om woningnood tegen te gaan’

Duurzaam Gebouwd

image
De wens van de minister De Jonge van Volkshuisvesting om meer, sneller en goedkoper te bouwen kan alleen door meer fabrieksmatig te bouwen. Om aan die vraag te voldoen gaat Re-Buildit in Emmen een complex van drie voetbalvelden groot realiseren voor de productie van circulaire bouwelementen. De verwachting is dat het bedrijf daar op jaarbasis 675.000 vierkante meter aan vloer- en wanddelen gaat produceren.

Duurzaam Gebouwd 22-02-2022

Re-Buildit fabriceert en levert in licentie modulaire prefab bouwelementen voor het bouwen van woningen en kantoorgebouwen. Omdat de onderneming de vraag alleen maar ziet toenemen en de druk uit politiek Den Haag steeds verder oploopt om de woningproductie te versnellen, komt de fabriek op het bedrijventerrein De Tweeling in Emmen. “Om de woningnood tegen te gaan zijn er meer fabrieken nodig. We gaan daarom dit jaar beginnen met de bouw van een state of the art bouwelementenfabriek met een productieruimte van 18.000 vierkante meter”, zegt Marc Angevare. Samen met Nico van Hoogdalem en Johan Douwes is hij initiatiefnemer van de Re-Buildit Group.

Circulair

De afgelopen jaren heeft het bedrijf al circa 30.000 vierkante meter vloeren en 250.000 vierkante meter muren kant en klaar geproduceerd. De productie is voor 80 tot 100 procent circulair. De elementen zijn volledig herbruikbaar en er kan goedkoper en tot 50 procent sneller mee worden gebouwd. Verder is er sprake van 75 procent materiaal- en gewichtsreductie. Angevare: “We produceren voor de hele bouwsector. Met andere woorden, we zijn niet gelieerd aan een bouwondernemer.”

Geheel in lijn met de circulaire gedachte van het product is straks ook de fabriek volledig modulair en met de prefab-elementen geconstrueerd. Op het dak komen 3.600 zonnepanelen te liggen. In combinatie met een eigen waterstofcentrale is het gehele productieproces energieneutraal. De geschatte CO2-besparing is op jaarbasis circa 426 ton. De nieuwe fabriek is niet alleen een impuls om sneller en circulair te kunnen bouwen maar ook voor de regionale werkgelegenheid. Zo creëert Re-Buildit bij de start 100 arbeidsplaatsen (en op termijn ruim 250).

Mede-investeerders

Angevare: “De vergunningsprocedures voor de bouw van de fabriek zijn in gang gezet. Het streven is dat in het najaar met de bouw wordt begonnen en de fabriek medio 2023 in bedrijf is. Verder breiden we de komende tijd ons netwerk uit met mede investeerders die een bijdrage kunnen leveren aan onze ideeën over circulariteit en duurzaamheid.”