‘Alles wat architecten bedenken kunnen we bouwen’

BNA Architecten Jaarboek 2023

image
“Ik zie architecten vaak terughoudend zijn als het gaat om ontwerpen met prefab-elementen. Ik durf te stellen dat we met onze circulaire vloer- en wanddelen elk denkbaar ontwerp kunnen uitvoeren. Onze vloeren kunnen 26 meter kolomloos overspannen. Het zijn producten waarmee architecten een enorme vormvrijheid hebben.” Dat zegt Johan Douwes, directielid van Re-Buildit. Het bedrijf uit Emmen heeft dan ook een flinke trackrecord met hun innovatieve bouwelementen.

Eerder dit jaar is zowel de Re-Buildit Steelframe Concrete Floor als de Re-Buildit Eco wandelementen in de Nationale Milieu Database (NMD) opgenomen. Met de opname in de NMD database is het mogelijk om de producten mee te nemen in de MPG en later in de BCI (building circularity index) berekening waarmee deze een positieve bijdrage hebben op de milieuprestatie van een bouwwerk. De levenscyclusanalyse (LCA) laat zien dat de wanden en vloeren zelfs 50 procent betere milieu prestatie hebben - dan houtskeletbouw.

De vermelding in de NMD zorgt ervoor dat bouwen met deze vloeren ook financieel aantrekkelijk is omdat ze voor een MIA Vamil milieu investeringsaftrek in aanmerking komen. “Dat betekent dat ontwikkelaars en bouwbedrijven met onze producten tussen de 45 en 75 procent investeringsaftrek kunnen krijgen,” aldus Johan Douwes.

Mede directielid Marc Angevare ziet de vermelding vooral als nieuwe stap in de ontwikkeling van circulaire herbruikbare bouwproducten voor een toekomst zonder afval met deze baanbrekende producten.

Unieke eigenschappen

Het bedrijf richt zich al jaren op de ontwikkeling van de prefab bouwelementen voor woningbouw, utiliteitsbouw en transformatie projecten. De vloer, wand en gevel elementen zijn licht van gewicht en afgewerkt met een toplaag van een circulaire gestorte schil die niet alleen aanvoelt als maar ook even sterk is als beton. Daarmee zijn de wanden vlak en naadloos en holle vloeren achteraf benaderbaar om eventueel leidingen te wijzigen waardoor deze eindeloos herbruikbaar of recyclebaar zijn.

De wanden met een hoge isolatiewaarde kunnen plug en play worden geplaatst en direct van behang of tegels worden voorzien. “De wanden zijn zelfs zo sterk dat je er een closetpot aan kunt ophangen”, aldus Douwes. Bouwen met de elementen van Re-Buildit gaat ook een stuk sneller dan met de traditionele bouwmaterialen. De bouwtijd van woningen en utilitaire gebouwen wordt daarmee dus sterk verminderd.

Fabriek

Re-Buildit is niet voor niets bezig met de ontwikkeling van een fabriek voor de productie van de circulaire bouwelementen. Momenteel heeft Re-Buildit een tijdelijke productielocatie in gebruik. De nieuwe productieruimte van 18.000 vierkante meter komt op het bedrijventerrein De Tweeling in Emmen.

De verwachting is dat het bedrijf daar op jaarbasis 675.000 vierkante meter aan vloer- en wanddelen gaat produceren. “Wat we hier doen, zal de komende jaren een belangrijke sleutel blijken in het versnellen van de woning bouwproductie met zo min mogelijk milieu impact in Nederland en Europa”, benadrukt Marc Angevare.

Voor onze wanden in hout:

https://milieudatabase.nl/nl/viewer/milieuverklaring/nmd_92995/

Voor de wanden in staalframe:

https://milieudatabase.nl/nl/viewer/milieuverklaring/nmd_92990/

Voor onze vloeren in staalframe:

https://milieudatabase.nl/nl/viewer/milieuverklaring/nmd_92984/